Česta pitanja

Šta je pilates?

Pilates je metoda vežbanja koja pripada tzv. disciplinama duha i tela, zato što zahteva ne samo fizički napor, već i fokus i koncentraciju. Pilates se zasniva na sistemu vežbi koji je početkom XX veka kreirao Jozef Pilates, a koji se prvobitno zvao “kontrologija”. Ovaj sistem se i danas neprekidno razvija, usavršava i modernizuje u okviru modernih škola pilatesa, a u skladu sa novim otkrićima i razvitkom nauke o sportu.
Postoji nekolliko osnovnih principa koje treba da savladamo i stalno primenjujemo dok vežbamo pilates, kao što su disanje, pozicija karlice, grudnog koša, glave i vratnog dela kičme, stabilnost i pokretljivost lopatica…
Pilatesom ćete ojačati mišiće središnjeg dela tela i uravnotežiti mišiće oko zglobova, poboljšaćete funkcionalnost tela, ojačati celokupno telo, povećati fleksibilnost, mišićnu izdržljivost, koordinaciju i ravnotežu i steći pravilno držanje. Pilates može da se vežba na strunjači, koristeći pritom težinu sopstvenog tela naspram gravitacije. Pri vežbanju se mogu koristiti ručni tegići, lopte različitih veličina, elastične trake kao i pilates prstenovi.
U pilatesu se takodje koriste i razne pilates sprave, kao što su reformer, stolica, kadilak, bure… To su većinom sprave sa oprugama pomoću kojih se stvara otpor, što pokrete može ponekad olakšati, a ponekad ih i učiniti zahtevnijim.

Koje su prednosti pilatesa?

Ukoliko budete redovno vežbali, vrlo brzo ćete ojačati mišiće središnjeg dela tela i poboljšati stabilnost, flexibilnost kao i perifernu pokretljivost. Telo će vam postati snažnije, ali ne i masivnije, već će naprotiv postati vitkije i vretenastije. Poboljšaće vam se i opšta kondicija, što vam može pomoći da izbegnete povrede. Pilates je sjajan metod vežbanja za pobošanje svesti o sopstvenom telu, koji će vas naučiti da se krećete svesno i promišljeno. Pomoći će vam da sa lakoćom dostignete pun opseg svojih pokreta i da poboljšate ravnotežu i koordinaciju. Budući da vrši minimalan pritisak na zglobove, pilates vam može biti od velike koristi prilikom oporavka od različitih povreda. Može se vežbati i uz razne druge sportove, kao što su tenis, golf, skijanje i mnogi drugi, sa ciljem poboljšanja sportskih sposobnosti neophodnih za te discipline.

Da li treba da počnem sa grupnim ili privatnim časom?

To se razlikuje od osobe do osobe. Većina novih klijenata može bez ikakvih problema početi sa grupnim časom “Pilates ABC’”. Zahvaljujući broju od najviše 10 vežbača po času, naši instruktori lako mogu da modifikuju vežbe u skladu sa mogućnostima svakog vežbača. Iako mogu biti prilično zahtevni, ovi časovi se mogu razložiti na segmente jednostavnih vežbi, pa tako svaki vežbač može izvući svoj maksimum. Medjutim, ukoliko patite od hroničnog bola u ledjima, ili se vraćate vežbanju nakon povrede, za vas bolju opciju predstavlja privatni čas “1NA1”.

Nikada nisam probao/la pilates. Da li da počnem sa časom “Pilates ABC’s”?

Ako nikada niste radili pilates, preporučujemo Vam da dodjete na nekoliko “Pilates ABC” časova za početak. “Pilates ABC” časovi su zabavni i poučni, pa će doprineti da Vaše celokupno iskustvo u studiju Flo bude bolje u svakom pogledu. Pilates ne čine samo vežbe, to je jedna kompleksna veština. Najtoplije Vam preporučujemo da odvežbate najmanje pet “Pilates ABC” časova pre nego što predjete na “Pilates Flo” ili “Power Pilates”.

Vežbala sam pilates i ranije. Da li ipak treba da dodjem na čas “Pilates ABC”?

Nije neophodno da dodjete na “Pilates ABC”, ali Vam toplo preporučujemo da probate bar jedan čas. S vremena na vreme nije loše podsetiti se osnovnih principa i elementarnih vežbi pilatesa.

Šta je joga?

Prema rečima čuvenog B.K.S Ijengara, oca moderne joge: “Joga je metod koji smiruje uzburkani um i kojim se energija usmerava ka konstruktivnim kanalima.”
Joga je drevna veština čije ime potiče od sanskritske reči “yuj” sa značenjem “povezati se, sjediniti se”. U tom smislu, jogu možemo interpretirati kao stanje sjedinjenja individualnog “ja” sa transcendentalnim “ja”. Na širem nivou, joga se odnosi na sve one duhovne vrednosti, stavove, kodove ponašanja i tehnike koje su se razvijale u Indiji tokom tri milenijuma, a koje predstavljaju osnov drevne indijske civilizacije. To je skupina različitih puteva koji vode ka zajedničkom cilju sjedinjenja.
Postoji mnogo puteva joge – radža, krija, džnana, karma, bhakti, tantra, nidra… Jedan od puteva koji slede milioni jeste hatha joga. To je joga koja koristi fizičke poze – tzv. asane kao osnovu praktikovanja. Sa asanama možemo kombinovati i razne druge jogičke tehinke, kao sto su pranayama (kontrola daha), drišti (usmeravanje pogleda), bandhe (energetske “brave” tela i uma), dharna (koncentracija) i dhiana (meditacija), kako bismo upotpunili praksu hatha joge. Danas učimo i praktikujemo mnoge stilove joge, medju kojima su najpopularniji: hatha, aštanga, vinjasa, ijengar i jin joga.

Da li je joga religija?

Joga nije religija. Mogu je praktikovati svi, bez obzira na religijska opredeljnja.

Prvi put se susrećem sa jogom. Šta mogu da očekujem?

Čestitamo i dobrodošli u čudesni svet joge! Većina naših časova kreirana je tako da odgovara vežbačima svih nivoa, ali je “Yoga 4 All” najbolja opcija za naše novajlije. U jogi nema strogih pravila – jednostavno slušajte svoje telo, predahnite kad god za tim osetite potrebu i vežbajte tempom koji Vama odgovara.

Koliko puta nedeljno bi trebalo da radim jogu?

To zapravo zavisi samo od Vas! Koliko bi trebalo da vežbate zavisi od Vašeg nivoa fizičke pripremljenosti, od sposobnosti vašeg tela da se adaptira na vežbanje, kao i od njegovog kapaciteta da se oporavi nakon treninga. Takodje, to će zavisiti i od Vaših ličnih ciljeva i motivacije. Mi Vam savetujemo da počnete sa dva do tri časa nedeljno, pa ćete i sami videti kako Vam ide. Ako se budete ‘navukli’ (kao neki od nas), možda ćete poželeti da vežbate i dva puta na dan.

Šta da obučem za čas pilatesa ili joge?

Preporučujemo Vam da nosite komfornu sportsku odeću, bez dugmića i rajsfešulsa. Trebalo bi izbegavati široke pantalone i majice, budući da ćemo ponekad raditi inverzije i špage. Nije obavezno da nosite čarape na časovima joge, ali Vam preporučujemo da na časovima pilatesa nosite čarape koje sprečavaju klizanje. Na časovima bara i pilatesa na spravama čarape su obavezne.

Trudna sam. Da li i dalje mogu da radim pilates i jogu?

Da! Buduće mame mogu da vežbaju na privatnim ili polu-privatnim časovima. Samo nas pozovite i zakažite!

Koja pravila važe za klijentkinje u drugom stanju?

Ako pretpostavljate ili znate da ste u drugom stanju, obavezno nas obavestite pre početka svog prvog narednog časa. Prenatalna joga i pilates su jedini programi koji Vam odgovaraju u toku trudnoće, bez obzira na to u kojoj ste nedelji. Ukoliko ste već započeli sa korišćnjem nekog drugog paketa, preostale časove možete iskoristiti u okviru prenatalnog paketa, ili ih možete iskoristiti nakon povratka sa porodiljskog odsustva.

Imam povredu ramena/ledja/kolena. Da li i dalje mogu da vežbam na vašim časovima?

Ukoliko imate saglasnost Vašeg lekara – da! Naši instruktori znaju brojne modifikacije za različite povrede i druga ograničenja. Mi Vam toplo preporučujemo da, pre nego što krenete na grupne časove, ipak zakažete čas 1NA1 kako biste naučili da pravilno modifikujete vežbe u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem.

Da li je tokom časa dozvoljena upotreba mobilnih telefona?

Svi mi podjednako volimo svoje telefone, ali ne bi trebalo da ih koristimo tokom časa. Na času nam je potrebna koncentracija da bismo mogli da se usresredimo na učenje, što znači da nam ne ide u prilog da nas pri tom uznemiravaju. Takodje, ne bi bilo uvidjavno da ometate ostale vežbače i svog instruktora dok pokušavaju da urade “tizer” ili stoj na glavi. Zbog toga smo u studiju Flo odlučili da uvedemo pravilo: “Upotreba mobilnih telefona nije dozvoljena”. Ako očekujete neki hitan poziv, molimo Vas da o tome obavestite svog instrukota i da Vam telefon bude utišan. Ukoliko morate da odgovorite na poziv, molimo Vas da to učinite tiho, izvan sale za vežbanje.

Kakva su pravila u vezi sa kašnjenjem?

Znamo da stvari ponekad ne idu po planu. Medjutim, po ovom pitanju moramo da budemo strogi, jer se radi prvenstveno o bezbednosti. Svi naši klijenti moći će da prisustvuju času sa najviše 5 minuta zakašnjenja. Početak svakog časa namenjen je zagrevanju, tako da je u Vašem interesu da ga ne propustite. Radi Vaše bezbednosti i komfora, ali i da ne bismo brinuli, najtopilje Vam preporučujemo da na čas stignete na vreme.

Zakazao/la sam čas, ali ne mogu da dodjem. Da li će mi novac biti vraćen?

Nažalost, moramo da Vam kažemo ne. Da biste otkazali čas ili promeniili termin, neophodno je da nas obavestite najmanje 4 sata unapred za grupne i private časove. Razumemo da Vas nepredvidjene okolnosti ponekad mogu sprečiti da prisustvujete času, medjutim ovo pravilo mora se poštovati da bi studio mogao neometano da funkcioniše.

Da li u ponudi imate private časove?

Imamo! Možete nas pozvati i zakazati svoj 1NA1 privatni čas joge, pilatesa na strunjači ili pilatesa na spravama.

Imate li neku promotivnu ponudu za nove klijente?

Izbor prepuštamo Vama – ako želite, Vaš prvi grupni čas može biti besplatan, ili se možete opredeliti za opciju da vežbate jednom dnevno tokom cele nedelje po ceni jednog grupnog časa.

Da li treba da donesem svoju prostirku za jogu ili pilates?

Nema potrebe da donosite svoju prostirku, osim ukoliko to ne želite. Za sve naše klijente obezbedjujemo besplatne joga i pilates prostirke vrhunskog kvaliteta.

Šta nudite od dodatnih sadržaja i opreme?

Imamo tuševe i svalčionice opremljene ormarićima sa ključevima. Svim našim klijentima na raspolaganju je dispenzer sa pijaćom vodom. Takodje Vam obezbedjujemo i peškire.

Da li imate parking?

Da, imamo besplatan parking! Nalazi se ispred samog studija. Tokom pre podneva može se dogoditi da bude zauzet, medjutim vrlo je lako pronaći parking mesto preko puta, ili niže niz ulicu.

Mogu li da stignem do studija gradskim prevozom?

Da, stanica autobuskih linija 34 i 42 nalazi se iza našeg studija. Kada izadjete iz autobusa, uputite se ka Belom Dvoru i nakon nekoliko koraka skrenite levo ka ulici Baja Pivljanina. Zatim ponovo skrenite levo, u ulicu Velisava Vulovića. Krenite niz ulicu nekih 50 metara, pa zatim skrenite levo i udjite u neogradjeno dvorište u kome se nalazi parking; Studio Flo biće ispred Vas.